socialstyrelsen_2015_v2.png
bolig.png
Du er her:

Hjælp til selvhjælp og øget livskvalitet. Bidet-toiletter populære som aldrig før

Flere kommuner landet over vasker, tørrer og tester.

Billede af toilet med douche-funktionDe har været på markedet siden 1980’erne, men er på ingen måde gået af mode. Snarere tværtimod. De teknologiske toiletter med vask og føn er lige nu omdrejningspunkt i flere forskellige projekter landet over.

Blandt andet i de tre kommuner Slagelse, Roskilde og Holstebro, der er gået sammen i et projekt, hvor pårørende og sundhedspersonale skal teste om toiletterne kan hjælpe borgere til at blive selvhjulpne og på den måde øge den enkelte borgers livskvalitet.

Selvhjælp giver større livskvalitet

Lene Wibroe, formand for Omsorgsudvalget i Slagelse Kommune, udtaler i en pressemeddelelse om projektet:

”I Omsorgsudvalget ser vi afprøvningen af vasketoiletter som et spændende projekt til at fremme og understøtte borgernes mulighed for selvbestemmelse. Det giver større personlig frihed og løfter livskvaliteten. Vi forventer os en del af projektet og ser frem til, hvad evalueringen vil bringe.”

Resultaterne fra et lignende projekt i Kolding har vist stor borgertilfredshed, og der lægges vægt på, at det at kunne gå på toilettet selv, af borgerne opleves som langt mere værdigt end at skulle have hjælp til det.

Tv-indslag om projektet i Slagelse, Roskilde og Holstebro

På TV/Midt-Vests hjemmeside kan du se et indslag om de tre kommuners projekt. Indslaget tager udgangspunkt i en af de borgere, der har fået et toilet på prøve.

Find indslaget ved at søge på TV/Midt-Vests hjemmeside via søgefeltet i øverste højre hjørne på ordet ’robot-toilet’ (åbner nyt vindue)


Projektet i de tre kommuner fortsætter indtil november 2011. Kunne du tænke dig at høre mere om projektet, kan du kontakte projektleder Tania Hansen på tlf. 58 57 44 57.

Erfaringer fra lignende projekter? Del dem i netværket

På bolig.hmi.dk har vi erfaret, at udover de ovenfor nævnte fire kommuner, er bl.a. også Århus Kommune i gang med at undersøge bidettoiletternes potentiale.

Har du/din kommune erfaringer fra lignende projekter, hører vi gerne fra jer. Vi vil løbende samle op og dele projektrapporter mv. via netværkets Vidensbank.

Skriv til konsulent Anne Christensen eller journalist Pernille Bonne Rasmussen

Husk at der i bolig.hmi.dk’s Forum er en hel kategori dedikeret toiletter med douche-funktion. Her kan du læse mere samt efterlyse erfaringer fra dine kolleger i netværket.

Udgivet: 01-02-2011

Socialstyrelsen - Telefon: 72 42 37 00 - Email: info@socialstyrelsen.dk