socialstyrelsen_2015_v2.png
bolig.png
Du er her:

Funktionel æstetik

Bolig.hmi.dk's røde beton-vartegn: Handicap-venligt uden præg af institution.

Billede af handicaptilgængeligt husUdadtil ligner det et hvilket som helst andet hus, men der er en grund til, at det er lige netop dette røde betonhus fra Hurup i Thy, der pryder forsiden af netværket bolig.hmi.dk.

På redaktionen bag netværket får vi af og til spørgsmålet: ”Hvad er der særligt, ved lige netop det hus?”

Huset hedder Villa Leth, er tegnet af arkitektfirmaet Friis & Moltke, og det særlige ved det er dets indretning. Her er det nemlig lykkedes at forene handicapvenlighed, funktionalitet og æstetik.

Huset blev i sin tid bygget, så det passede til et ægtepar, hvor den ene havde fået diagnosen ALS. Det betød, at der både skulle være plads til kørestol og plejepersonale, samtidig med at det skulle være et almindeligt funktionelt hjem. Og så måtte det for alt i verden ikke ligne en institution!

Ægteparret fik desværre ikke glæde af huset særlig længe, og huset har efterhånden 6 år på bagen, men de funktionelle løsninger og overvejelserne bag er stadig gode at lade sig inspirere af.

Du kan læse mere om Villa Leth i to artikler, der blev bragt i Hjælpemiddelinstituttets magasin Hjælpemidlet i 2004 (der siden er blevet erstattet af magasinet Teknologi & Handicap). Artiklerne er tilgængelige via siden Litteratur:

Gå til artiklen "Handicapvenlig æstetik" - om huset Villa Leth

Gå til artiklen "Tilgængelighed på tegnebordet" - om arkitekternes overvejelser med huset Villa Leth

Et andet eksempel på et godt indrettet hus er familien Jensens hus, der ved hjælp af SMART-teknologi er indrettet til at passe til deres 14-årige datter, der lider af muskelsvind:

 

Gå til artiklen "Et hus, der bevæger sig" - om et hus, hvor smarthome-teknologi spiller en væsentlig rolle

Udgivet: 13-01-2011

Socialstyrelsen - Telefon: 72 42 37 00 - Email: info@socialstyrelsen.dk