socialstyrelsen_2015_v2.png
bolig.png
Du er her:

Luksusgode med kompenserende potentiale

Vi er ikke vant til toiletter, der vasker og tørrer os bagi, men teknologien er udbredt i andre dele af verden og rummer et stort potentiale for personer med funktionsnedsættelser.

Nu kan et igangværende ABT-projekt for alvor bane vejen.
Boligkonference 2009
Arkivfoto.

Afstanden fra Japan til Midtsjælland kan synes stor, men i Roskilde, Ringsted og Slagelse har en gruppe af ældre alligevel en daglig kontaktflade med Solens Rige.

De tre kommuner er projektkommuner i et ABT-projekt, hvor Servicestyrelsen efterprøver det arbejdskraftbesparende potentiale i toiletter med indbygget vaske- og tørrefunktion. Toilettene er udviklet i Japan, hvor normerne omkring toiletbesøg er meget anderledes end her, forklarer Inger Kirk Jordansen, konsulent på Hjælpemiddelinstituttet.


”I Japan er der et helt andet fokus på toiletbesøg, og der tænkes virkelig meget over hygiejneniveauet. Toiletter med vaske- og tørrefunktion er mere hygiejniske end de almindelige toiletter, vi kender herhjemme, og de er efterhånden standard i japanske hjem. Et japansk toilet vil ofte også have funktioner med lyde og dufte, da japanerne er meget bonerte,” siger Inger Kirk Jordansen.


Forbedring af livskvalitet
På det danske marked har toiletterne længe været en luksusvare, men efterhånden er de langsomt ved at vinde indpas i ældresektoren. De avancerede toiletter har nemlig et stort potentiale både i forhold til brugere og plejepersonale.


”Det arbejdskraftbesparende samt aflastende aspekt i forhold til personalet er enormt stort, og i forhold til brugerne kompenserer toiletterne på et meget væsentligt punkt, nemlig i forhold til intimitet. En ting er, at det er en dårlig arbejdsstilling for personalet at skulle ned og tørre en bruger, men for brugeren er det en stor forbedring af livskvaliteten, at man kan klare lige netop den del af tilværelsen uden hjælp,” siger Inger Kirk Jordansen.


Patriciervilla og plejebolig
Toiletter med vaske- og tørrefunktion kan gøre mange funktionsnedsatte selvhjulpne selv uden særlige justeringer eller specielt ekstraudstyr – altså er der tale om det fuldstændig samme produkt, som leveres til direktøren i strandvejsvillaen.


”Luksusprodukter har faktisk ofte et kompenserende potentiale, men ofte ønsker producenter og forhandlere ikke at markedsføre et produkt som et hjælpemiddel, fordi man er bange for at skræmme ikke-handicappede væk. Men der er ingen tvivl om, at hvis toilettet med vaske- og tørrefunktion blev et standardprodukt for os alle, ville det være endnu nemmere for de handicappede at vænne sig til, for så ville det være noget almindeligt i danske hjem, som ikke bærer et hjælpemiddel-prædikat. Samtidig vil det også presse prisen ned, for sådan et toilet er i dag langt dyrere end et almindeligt toilet,” siger Inger Kirk Jordansen.


Ifølge konsulenten ses toilettet stadig oftere i ældreplejens bo- og plejemiljøer, og med ABT-projektet er der i disse år ekstra fokus på området.


”Vi mangler stadig at se det slå igennem som personligt hjælpemiddel, og det hænger også sammen med, at en bevilling fordrer, at brugeren bliver 100 procent selvhjulpen, og det er ofte ikke tilfældet. Men i mange tilfælde vil sådan et toilet kombineret med en lift rent faktisk kunne gøre brugeren helt selvhjulpen, så potentialet er stort,” siger Inger Kirk Jordansen.

 

Læs også: Kommuner tester nyt handicaptoilet (åbner nyt vindue)

Udgivet: 08-03-2010

Socialstyrelsen - Telefon: 72 42 37 00 - Email: info@socialstyrelsen.dk