socialstyrelsen_2015_v2.png
bolig.png
Du er her:

Saltvandsindsprøjtning til udvikling af velfærdsteknologi

Velbesøgt Århus-udstilling satte fokus på, hvordan ny velfærdsteknologi kan revolutionere hverdagen for personer med funktionsnedsættelse.

Under titlen ”CareWare - Oplev fremtidens velfærdsteknologi” præsenterede mere end 30 udstillere midt i februar, deres bud på ny teknologi som kan revolutionere hospitalsverdenen og plejesektoren.
CareWare_Ridehuset.jpg
CareWare-udstillingen foregik i Ridehuset i Århus, fredag den 12. februar 2010.

Konference skulle få nye ideer på bordet

Inden udstillingen kunne en gruppe af fagpersoner deltage i en 12-timers konference på Århus Rådhus, hvor de skulle debattere fremtidens velfærdsteknologi. I små grupper diskuterede deltagerne, hvilken teknologi, der er behov for til blandt andet personer med funktionsnedsættelser, og hvordan man fx bedst får den udviklet og implementeret i fx plejesektoren.  Anstrengelserne blev efterfølgende samlet i et manifest, der kan bruges som politisk pejlemærke.

gruppearbejde_salen.JPG
Konferencen bød på seks forskellige workshops. Alle havde fokus på effektfuld udvikling og implementering af ny teknologi.
ministergruppe.JPG
Resultatet af en dags intenst gruppearbejde blev om aftenen samlet og overleveret til Indenrigs- og socialminister Karen Ellemann (V), Formand for Regionerne, Bent Hansen (A) samt  Rådmand for Sundhed & Omsorg, Århus Kommune, Dorte Laustsen (SF).

Minister vild med velfærdsteknologi

Med på konferencen var blandt andet Hjælpemiddelinstituttet og Indenrigs- og socialminister Karen Ellemann (V) der talte varmt om teknologiens værdi for personer med funktionsnedsættelse.

Hun påpegede blandt andet, at velfærdsteknologi er en stor fælles opgave med perspektiver, der rækker langt videre end arbejdskraftbesparelser.

”Inden for ældreområdet hed det tidligere ´Længst muligt i eget hjem´. Vi tager skridtet videre til: ´Længst muligt i eget liv´. Det at kunne klare dagligdagens gøremål selv er noget grundliggende. Det er vigtigt for vores identitet og for oplevelsen af, at være herre i eget liv. Her kommer teknologien os til hjælp,” sagde Karen Ellemann.

Minister.JPG
I en tale for konferencens deltagere nævnte ministeren, at både borgere og ansatte skal være parat til at anvende teknologien.

”Med tiden vil noget af teknikskrækken forsvinde. Men opgaven er også en kulturel udfordring. En række opfindelser inden for velfærdsteknologien vil uden tvivl kunne bruge et strejf af skandinavisk design og skandinavisk brugervenlighed. Så kunne en væsentlig udfordring blive til et væsentligt perspektiv,” sagde Karen Ellemann.

Fremtiden er lige om hjørnet

I alt 32 udstillere stod klar med hver deres bud på ny teknologi til plejesektoren og hospitalsverdenen.

mennesker-500-x.jpg

Udstillingen i Ridehuset var velbesøgt og talrige frakkeklædte gæster stod overalt krumryggede bøjet over den ene udstillingsstand efter den anden. Et toiletsæde med indbygget bidet og hejse-sænkefunktion tiltrak stor opmærksomhed.


toilet-500-x.jpg
Toilettet indeholder hæve-sænkefunktion og vask med skyld fortil og bagtil samt efterfølgende tørrefunktion.

close-up-toilet.jpg

”Især personer med bevægelseshandicap kan få stor glæde af toilettet der både skyller og tørrer. Tænk bare på personer med gigtkrogede fingre som hidtil har været afhængige af fx ægtemandens hjælp. De vil opleve en stor frihed og mere værdighed med dette toilet,” siger Dorthe Honoré fra firmaet bag toilettet.

 

Ingeniørhøjskolen i Århus fremviste en falddetektor; et gyroskop, der reagerer på et fald og via brugerens mobiltelefon slår alarm. Og mobiltelefonen var selvfølgelig udstyret med en GPS, så hjælpen når frem.

I Ridehuset bød standene også på en ”intelligent pilledispenser” side om side med robotsæler og alarmer med indbygget GPS. Af nyt tiltag på boligområdet var det mest interessante dog projektskitsen af et stort sanse- og interaktionsspil i et nybygget snoezelhus på institutionen, Landsbyen Sølund, Skanderborg. Projektet laves i samarbejde med Handivision m.fl.

CareWare - en velfærdsteknologisk udkigspost

CareWare er et projekt, udviklet af Århus Kommune, Region Midt og Innovation Lab i samarbejde med CareNet, MedTech Innovation Center, Caretech Innovation, Center for Pervasive Healthcare, Teknologisk Institut, Alexandra Instituttet og Hjælpemiddelinstituttet. Projektet sætter fokus på at videreformidle og bidrage til den positive udvikling på de sundheds- og velfærdsteknologiske felter.

Udstilling gentages i 2011

Udstillingen Care Ware blev arrangeret af Innovation Lab, Region Midtjylland og Århus Kommune. CareWare 2011 foregår torsdag og fredag i uge 6, i Århus, 2011.
Læs mere om CareWare på carewareweb.dk (åbner ny side)

Udgivet: 22-02-2010

Socialstyrelsen - Telefon: 72 42 37 00 - Email: info@socialstyrelsen.dk