socialstyrelsen_2015_v2.png
bolig.png
Du er her:

Stor tilslutning til Boligkonference

Vejen frem på boligområdet er teknologi, lød det på konferencen, som havde deltagelse af 182 fagpersoner fra 46 kommuner.

Teknologien viser vejen - reportage fra Hjælpemiddelinstituttets Boligkonference den 12. juni i Kolding

af Birgitte Dalgård Johansen, Kommunikationsmedarbejder, Hjælpemiddelinstituttet
 
Der efterlades ingen tvivl fra oplægsholdernes side på Hjælpemiddelinstituttets Boligkonference. Vejen frem på det sociale område er at følge teknologien, for her kan der hentes hjælp til rengøring, til badet og til større selvstændighed for den enkelte borger. Det er en balance mellem at investere og udvikle samt fastholde serviceniveauet, pointerede Rådmand Søren Thorsager.
bolig_high_MG_8724.jpgRobotsælen Paro ligger og spinder og vil klappes. Denne japanske sæl med den hvide bløde pels og de store sorte øjne er allerede på markedet og giver tryghed og nærvær for flere ældre ude på de danske plejecentre. Toilettet med automatisk skyl- og tørrefunktion tiltrækker mange nysgerrige blikke, og diverse alarmer og fjern­betjeninger fylder godt op i den store hall på Hotel Comwell i Kolding, hvor 182 fagpersoner fra i alt 46 kommuner har fundet vej til årets Boligkonference.

Ingen varme hænder bagi

Det er langt fra nogen hemmelighed at der bliver mangel på arbejdskraft. I Århus Kommune fordobles antallet af ældre over 65 år inden for de næste 40 år og chefkonsulent Birgit Mikkelsen buldrede til os alle, at vi bare ikke gør det godt nok. ”Det kan gøres bedre både for vore borgere og for vore medarbejdere. Det er et stort paradoks, at teknologien er der, og borgerne gerne vil have det, men vi bruger det bare ikke” sluttede hun sit oplæg ”Vi vil være herre i eget hus”, hvor titlen taler sit eget tydelige sprog. Århus Kommune har undersøgt ældres ønsker til egen bolig, og mange nuværende plejeboliger lever ikke op til deres behov og ønsker.  En torums bolig, hvor personen selv kan bestemme, om gæsterne skal se deres måske uredte seng, og en entre som forhindrer gæster i at vælte direkte ind i deres stue, var nogle af de knap så teknologiske ting på ønskelisten, men smart home teknologier var også på listen: Et øje der afslører gæsternes identitet, inden de er blevet lukket ind, og et automatisk toilet, som det i hallen på konferencen. En borger havde så rammende udtrykt det med toilettet på denne måde: "Vi snakker om varme hænder, men altså ikke bagi".
Søren Thorsager holder oplæg på Boligkonferencen 2008
 
De varme hænder skal de rigtige steder hen, lød det også fra Rådmanden i Odense Kommune, Søren Thorsager. Han kaldte deltagerne på konferencen for frontkæmpere. Frontkæmpere på et område i stor udvikling og med meget kritiske kunder, som ønsker skræddersyede modeller, der kan opveje deres funktionsnedsættelse. "Men tør vi investere i teknologien, er der meget at hente", bedyrede Søren Thorsager.
(læs resten af reportagen på Hjælpemiddelinstituttets websted)

 

Du kan også downloade PowerPoint præsentationer fra oplæggene fra konferencen på Hjælpemiddelinstituttets websted. Gå til download af oplæg.

Udgivet: 13-06-2008

Socialstyrelsen - Telefon: 72 42 37 00 - Email: info@socialstyrelsen.dk