socialstyrelsen_2015_v2.png
bolig.png
Du er her:

Robotteknologi i ældreplejen

Robotterne er på vej til de ældre, både i privaten, i ældreboligerne og på plejehjemmene.

robotsælen paroFor at afdække lidt af betydningen heraf, har Teknologisk Institut og Hjælpemiddelinstituttet sammen med friplejehjemmet Margrethe Hjemmet sat sig for at undersøge, hvordan man via ny teknologi kan understøtte en udvikling, der både giver mere tid til nærvær og omsorg og støtter ældre i at være selvhjulpne så længe som muligt.

En foreløbig test af robotsælen Paro har givet yderst positive resultater. Medarbejderne kunne således observere, at flere af beboerne blev markant mere rolige, trygge og afslappede under samværet med Paro, og for nogle fremkaldte kontakten også erindringer om egne kæledyr fra de yngre år.

- Ældre og demente på et plejehjem kan ikke tage sig af et levende kæledyr, men med en robot kan de få den samme følelse frem, som var det et levende dyr, de tog sig af, siger Claus Risager, centerchef ved Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi.

Projektet, der er finansieret af Velfærdsministeriet (oprindeligt Socialministeriet) under puljen til udvikling af bedre ældrepleje, fortsætter gennem hele 2008, hvor der blandt andet er planlagt test af robotstøvsugere, gulvvaskerrobotter og et såkaldt douchetoilet.

 

Yderligere oplysninger ved kontakt til Inger Kirk Jordansen, ikj@hmi.dk

Udgivet: 23-05-2008

Socialstyrelsen - Telefon: 72 42 37 00 - Email: info@socialstyrelsen.dk