socialstyrelsen_2015_v2.png
bolig.png
Du er her:

Fremtidens plejebolig bliver multi fleksibel

Silkeborg Kommune har indrettet test-bolig for at afprøve og udvikle nye ideer

Ideen med testboligen i Silkeborg er, at få så fleksibel en plejebolig, rent indretningsmæssigt, som muligt. I kommunen har man forsøgt at bygge en plejebolig som kan ændres efter forskellige beboeres behov over tid, og med så få omkostninger som muligt. 

Desuden er boligen udstyret med teknologier/ hjælpemidler/velfærdsteknologier, som man har forsøgt at integrere, således at det forbliver en privat bolig selvom beboerne har brug for mange hjælpemidler.


Plejeboligen er ikke tænkt som en stationær forsøgsbolig, men som et levende udviklingsprojekt, hvor mange nye tiltag kan afprøves og udvikles.


Indretning efter beboernes behov

Kommunens omsorgs- og sundhedsafdeling har skabt en spændende test-bolig i tæt samarbejde med en række virksomheder, heraf mange lokale.

Testboligen er, når det gælder omfang og ruminddeling, en kopi af plejeboligerne på Gødvad Plejecenter i Silkeborg, der er det nyeste i kommunen.

Men i test-boligen er der tænkt nye ideer og løsninger ind i, som på væsentlige punkter adskiller den fra boligerne i plejecenteret i Gødvad.


For det første er boligen multi fleksibel. Det vil sige, at den kan indrettes i forhold til de behov, forskellige beboere har, og i forhold til hvor godt eller dårligt han eller hun har det fysisk og psykisk. Men indretningen kan også ændres løbende, hvis beboeren får det bedre eller værre.


For det andet er de tekniske hjælpemidler til pleje af beboeren indbygget og integreret i boligen, således at den fremstår som en almindelig privatbolig.


Liften kører gennem væggen

Loftliftens skinnesystemer er ofte meget synlige i plejeboligerne, men i denne testbolig er skinnerne integreret i loftet. Ingeniør ved Silkeborg kommune, John Lund, har udviklet en skydedør der kører på skuffebeslag ind i væggen, og det giver mulighed for at lave »hul« mellem loftet og den væg, der adskiller soveværelse og badeværelse. 

Derved kan liften køre lige gennem væggen, så beboeren kan løftes hen til toilet eller badestol og tilbage til sengen igen.


Som noget helt nyt har personerne bag boligen udviklet et skab, som kan gemme liften af vejen, når den ikke er i brug. Og skinnerne, som liften kører på ligger under loftet, men er indarbejdet i et lys-rør system hele vejen. Så det man ser, er ikke skinner til en lift, men en smart smal lyssætning i hele rummets længde.


Køkken efter behov

Er det virkelig nødvendigt med et fuldt udbygget køkken, der tager en god del af pladsen i boligen?

Det har man tænkt over og fundet frem til, ved at undersøge brugen af køkkenerne i 66 plejeboliger i Gødvad Plejecenter.


Det har vist sig, at kun en tredjedel af beboerne bruger køkkenet i deres bolig i Gødvad Plejecenter, og de bruger det stort set kun til at lave en kop kaffe. De bruger heller ikke det 120 liters køle-fryseskab, de har, til meget andet end kolde drikke, chokolade og is.


Derfor har man i testboligen valgt at fremstille et multiskab som, som udgangspunkt bliver køkkenet i fremtidens plejeboliger.

Multiskabet kommer til at rumme en smal vask, et lille køle-fryseskab, plads til en kaffemaskine og et køkkenskab. Køkkenenheden bliver væghængt med mulighed for at hæve eller sænke.


Til de beboere som har brug for et større køkken med kogeplader og ovn, er dette selvfølgelig også en mulighed. Skabene er vanlige standard skabselementer, og lågerne kan udskiftes efter beboernes ønske i forhold til farver/maling/materiale.

For som for de øvrige ideer i testboligen, så er fleksibilitet omdrejningspunktet.


Fleksibelt toilet og håndvask

Et bidet-toilet og en flytbar håndvask bliver standard i fremtidens plejeboliger og er naturligvis også med i testboligen. Det er dog ikke et hvilket som helst bidet-toilet – det er også fleksibelt.


Hvis en plejekrævende beboer skal hjælpes med toiletbesøg, så er det nødvendigt med meget plads til plejepersonalet på begge sider af toilettet. Men med en almindelig løsning kommer toilettet for langt væk fra håndvasken til at den, der sidder på toilettet, kan vaske hænder. 

Det er irriterende for den mere selvhjulpne beboer, der selv kan vaske hænder, og som skal kunne nå håndvasken siddende på bidet-toilettet.


Løsningen: Man monterer toilettet på en ekstra væg oven på den bærende. Væggen med toilettet kan på ganske få minutter flyttes og fastgøres tættere på eller længere væk fra håndvasken, da der er lavet et fleksibelt afløb fra toilettet i form af en plastslange, så afløbet følger med.


Styr på lys og gardiner

Al belysning kan styres fra et centralt panel eller en fjernbetjening, som den enkelte beboer har. Teknologien kan også bruges til at åbne og lukke vinduer og trække gardiner fra eller til.


Samtidig kan der skiftes mellem forskellige lysniveauer. For eksempel kan man indstille lyset, så det svarer til dagsrytmen.

Styringen af lyset er også sådan indrettet, at hvis en beboer vågner om natten for at gå på toilettet, så bliver lyset på badeværelset tændt, når beboeren står ud af sengen, og altså før vedkommende når derud.


Systemet giver samtidig en melding til personalet om, at beboeren er stået op, så de kan kontrollere at alt er okay.

Udgivet: 19-02-2014

Socialstyrelsen - Telefon: 72 42 37 00 - Email: info@socialstyrelsen.dk