socialstyrelsen_2015_v2.png
bolig.png
Du er her:

Baderobot til ældre

Hvad kan brugen af en baderobot betyde for borgerne og plejepersonalet på et plejecenter?

Daghjemmet Præsthøjgården har deltaget i undersøgelsen, hvor de fik installeret en japansk spiserobot. 

Ud af borgerne i undersøgelsen var der seks kørestolsbrugere. Fire borgere kunne gå med stok eller rollator. I ni situationer var der to personer til stede, mens der i en enkelt plejesituation blot var én. I forhold til ergonomi og aflastning var der en række observationer og konklusioner. 

 

Ergonomi og aflastning
Ved brug af baderobotten blev borgerne ikke vendt og drejet. Plejepersonalet vurderede, at borgerne ikke oplevede samme kropslige ubehag, som de gør på et åbent bruseleje, der sædvanligvis anvendes til meget plejekrævende eller store borgere. Om en af borgerne sagde plejepersonen: ”Han har kontrakturer i hele kroppen og kan ikke løfte hovedet. Alternativet er et bruseleje. Han nyder baderobotten på en helt anden måde. Han skal jo ikke vendes og drejes. På bruselejet kan man høre på ham, at det værker i kroppen, når han skal vendes.”

 

For personalet var det ikke så fysisk krævende, som når borgeren sad på en badestol eller lå på et åbent bruseleje. Personalet kunne stå i tilpas arbejdshøjde. I et interview sagde plejepersonen: ”Når de ligger ned, kan du tørre ordentligt f.eks. i lysken og se, hvordan det ser ud. Når jeg skal trække støttestrømpen op, kan jeg bruge min egen krop, når det er ligeud. Når de sidder på en bækkenstol, er det rigtig hårdt også for hænderne og armene. Jeg kan ikke mærke, at jeg har haft to i bad. Det ville jeg ha’ kunnet, hvis jeg havde haft dem på badestol.”

 

Dette er et uddrag fra artiklen "Praktisk brug af baderobot til ældre". Læs hele artiklen i Sygeplejersken årgang 2013 nr. 13 (åbner i nyt vindue)

 

Udgivet: 03-12-2013

Socialstyrelsen - Telefon: 72 42 37 00 - Email: info@socialstyrelsen.dk