socialstyrelsen_2015_v2.png
bolig.png
Du er her:

Ingen siddesår, tak!

Nyt online-netværk sætter fokus på den siddende, liggende og stående stilling hos personer med funktionsnedsættelser.

Illustration: Tilpasning af siddestilling

 

Det handler om at sidde godt.

Men for at kunne sidde godt om dagen er det nødvendigt at ligge godt om natten. Og at have den rigtige hjælp og de rigtige hjælpemidler, hvis man ind i mellem også er oppe at stå. Kort fortalt handler det om at undgå fejlstillinger i alt, hvad man laver, alle døgnets timer – på trods af sin funktionsnedsættelse.

SidLigGodt.hmi.dk er Hjælpemiddelinstituttets nye online-netværk, der sætter fokus på lige netop positionering 24 timer i døgnet.


Viden og sparring kun et klik væk

SidLigGodt.hmi.dk er et online-samlingssted for offentlige og private fagpersoner, der arbejder med tilpasning af den stående, siddende og liggende stilling. Netværket tilbyder masser af information på området og giver bl.a. i kraft af sit debatforum mulighed for videns- og erfaringsudveksling med kolleger på tværs af kommunale og regionale grænser.


Specialistrådgivning

Som deltager i netværket får du desuden adgang til rådgivning ved fysioterapeut Dorte Støvring, DS Consulting, og ergoterapeut Erik Johansen, Specialrådgivningen i Rødovre Kommune. De sidder klar til at svare på spørgsmål fra netværkets deltagere, og svarene kan ses af alle deltagere, så de ikke kun kommer spørgeren til gode.


Et fagområde under udvikling

I lighed med Hjælpemiddelinstituttets øvrige online-netværk er der til SidLigGodt.hmi.dk tilknyttet en fast konsulent samt en referencegruppe af praktikere, som sikrer netværket en solid faglig ballast.

Else Marie Hansen, Hjælpemiddelinstituttet, er netværkets fagkonsulent. Hun glæder sig over at kunne præsentere netværket, som, hun mener, vil dække et stort behov i landets kommuner.

”At sidde, ligge og stå godt er et fagligt udviklingsområde i Danmark – forstået på den måde, at det stadig er relativt nyt, at fagpersoner for alvor er begyndt at interessere sig for positionering 24 timer i døgnet,” siger Else Marie Hansen og uddyber, at især den liggende stilling har savnet faglig opmærksomhed.

Forkert positionering om natten er med til at gøre det svært at fungere i dagligdagen, mens korrekt positionering forebygger smerter og tryksår og i det hele taget forbedrer livskvaliteten for personer med funktionsnedsættelser.

”Derfor er det vigtigt at tænke på helhedsperspektivet og ikke bare på den gode siddestilling i kørestol,” understreger Else Marie Hansen.


Forskning bag faglighed

Selvom SidLigGodt.hmi.dk delvist henvender sig til nogle af de samme målgrupper som flere af Hjælpemiddelinstituttets øvrige netværk, adskiller netværket sig ved at fokusere mindre på paragraffer og mere på faglige og forskningsbaserede diskussioner.

”Især i udlandet, bl.a. England, USA, Canada og Australien, er der lavet rigtig meget spændende forskning om positionering. Gennem netværket kan vi trække den forskning hertil. Det giver nogle spændende perspektiver og potentialer for diskussioner både i online-delen af netværket og på de årlige, fysiske netværksmøder,” siger Else Marie Hansen.

Som konsulent og primus motor på opstart af SidLigGodt.hmi.dk, har hun store forventninger til netværket.

”Vi har fået mange positive tilkendegivelser omkring opstarten af netværket, og jeg håber selvfølgelig meget, at fagfolk og kommuner vil støtte op om det, melde sig til og bruge det,” siger hun.


Besøg det nye online-netværk SidLigGodt.hmi.dk (nyt vindue)

 

 

FAKTA:

Jo flere netværk, jo billigere

I takt med, at Hjælpemiddelinstituttet har udvidet sit tilbud af online-netværk, har det været naturligt også at ændre prisstrukturen, så det bliver billigere for kommuner at deltage, for hvert online-netværk de deltager i. En kommune, der allerede deltager i både bil.hmi.dk og bolig.hmi.dk, får således ti procent rabat på deltagelse i SidLigGodt.hmi.dk.

Derudover gælder samme vilkår som ved de øvrige netværk, så når en kommune har tegnet abonnement, kan samtlige relevante fagpersoner inden for kommunen uden videre melde sig ind i netværket og få glæde af den viden, der genereres og opsamles her.
Udgivet: 01-02-2012

Socialstyrelsen - Telefon: 72 42 37 00 - Email: info@socialstyrelsen.dk