socialstyrelsen_2015_v2.png
bolig.png
Du er her:

Analyse af - og debat om - ankesystemet

Borgerne får for tit ret i klager, mener formanden for Kommunernes Landsforening. Danske Handicaporganisationer er ikke enige.

"Folk i anke- systemet er for langt væk fra vores virkelighed."

Sådan kunne man tidligere på sommeren læse formanden for Kommunernes Landsforening (KL), Jan Trøjborg, citeret i dagbladet Politiken.

Baggrunden for udtalelsen er en analyse af det sociale ankesystem, som Finansministeriet, Socialministeriet, Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Kommunernes Landsforening offentliggjorde samme dag.


Omgørelser på baggrund af skøn

Analysen konkluderer bl.a. at kommunale afslag på borgeransøgninger ofte ændres på baggrund af ankenævnenes skøn og ikke på baggrund af jura og regler. Det er bl.a. dette, KL mener er beklageligt.

I artiklen kan endvidere læses, at KL og regeringen vil fremsætte et lovforslag, der skal indskærpe pligten i ankesystemet til at tage hensyn til kommunekassen.


Nødvendigt at se på individuelle behov

Formanden for Danske Handicaporganisationer, Stig Langvad, er derimod ikke enig i, at ankeinstanserne skal holde sig stringent til paragraffer, når de vurderer en sag.

"Ankeinstanserne skal da se på, om afgørelsen i kommunen passer med det behov, personen har," siger Stig Langvad bl.a. til Politiken.

 

På politiken.dk kan du læse hele artiklen med de to debattørers synspunkter og argumenter (åbner nyt vindue)

 

På Finansministeriets hjemmeside kan du downloade hele analysen: Det specialiserede socialområde – en analyse af den statslige regulering og ankesystemet (pdf) (åbner nyt vindue)

Udgivet: 11-08-2011

Socialstyrelsen - Telefon: 72 42 37 00 - Email: info@socialstyrelsen.dk