socialstyrelsen_2015_v2.png
bolig.png
Du er her:

Strid om udgifter til handicappede

Hvem skal betale, når handicappede flytter kommune?

I JP Aarhus kan man 1. juni 2011 læse en artikel om en kappestrid mellem Aarhus Kommune og en række andre kommuner.

Danske Handicap-organisationer gengiver i sit daglige nyhedsbrev artiklen således:

 

Hvilken kommune skal betale for hjælpen til de handicappede, når de flytter til en ny kommune og efterfølgende flytter til en anden adresse i den nye kommune?

 

Dette spørgsmål strides Aarhus Kommune og en række øvrige kommuner om i øjeblikket. Hidtil har det været sådan, at hvis en fysisk handicappet flyttede fra f.eks. Randers til Aarhus for at studere eller arbejde, var det Randers Kommune, der betalte udgifterne til den handicappedes hjælpere, ledsagere m.m. gennem den såkaldte BPA-ordning (borgerstyret personlig assistance). Men ved årsskiftet blev indført nye regler for borgernes retssikkerhed.

 

De opridser en række forhold for, hvilken kommune der skal fastlægge den handicappedes hjælp og betale udgifterne. Disse regler har fået en række kommuner til at gennemgå sager og vurdere, at Aarhus Kommune skal betale for udgifterne for de handicappede, som f.eks. er flyttet fra Randers til Aarhus og derefter er flyttet på ny inden for Aarhus Kommune. Aarhus har indbragt 33 sager for Det Sociale Nævn.

 

Bliver de tabt, står kommunen med en årlig ekstraregning på ca. 33 mio. kr. (...) Charlotte Poole, specialkonsulent i Socialministeriets handicapkontor, oplyser, at handle- og betalingsspørgsmålet bl.a. afhænger af, om Randers eller andre tidligere betalingskommuner har medvirket til flytningen i Aarhus Kommune, og at ankesystemet skal afgøre stridstilfælde mellem kommunerne.

 

Det er desværre ikke muligt at linke til hele artiklen, da læsning af artiklen kræver et abonnement på Morgenavisen Jyllandsposten.

Udgivet: 01-06-2011

Socialstyrelsen - Telefon: 72 42 37 00 - Email: info@socialstyrelsen.dk