socialstyrelsen_2015_v2.png
bil_1.png
Du er her:

EU skærper sikkerhedskravene

Nyt direktiv kræver kørestol og bruger fastspændt med godkendt udstyr.

Europa-Kommissionen har udsendt et nyt direktiv (2007/46), som stiller skærpede krav til sikkerhedsudstyr i biler. Det gælder eksempelvis sikkerhedsseler og fastspændingsudstyr til kørestole og de mennesker, der skal sidde i kørestolene.

 

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2007/46/EF  finder du under Litteratur.

 

New_testkrestol.jpg

Claus Dahl Pedersen fra Dahl Engineering giver her sin vurdering af det nye direktiv: 

 

"Det er et stort ryk fremad, når EU nu stiller krav til, at både kørestol og personen, der sidder i den, skal være spændt fast med testet og godkendt udstyr.

Største forskel i forhold til de hidtidige danske krav er, at direktivets krav ikke blot gælder sikkerhedsseler og fastspændingsudsyr, men helt ned under bunden eller siden af bilen, hvor testen og godkendelsen også gælder fastgørelsen og forankringspunktet af udstyret, som skal være testet og godkendt til den enkelte bilmodel eller minibus. Også placeringen og forankringspunkter til skulderseler skal være testet og godkendt.

Bedre sikkerhed for alle i bilen
EU-kravene betyder, at kørestolsbrugere ikke længere bliver betragtet som gods, men som levende personer, der som alle andre har ret til at kunne spænde sikkerhedesselen, når de skal ud at køre. Direktivet betyder efter min mening den største sikkerhedsforbedring for kørestolsbrugere i biler nogen sinde, og EU-kravene øger ikke blot sikkerheden for personer i kørestole, men også for de andre, der er med i bilen.

Det er et stort fremskridt, at der stilles krav om dokumentation for, at kørestol og bruger bliver holdt fast .
 
New_testkrestol_02.jpg

Plads til forbedring
En mangel er, at EU-direktivet går ud fra en kørestolsvægt på kun 85 kg plus vægten af brugeren, hvilket efter min mening er alt for lidt, men dog bedre end ingen krav. I mange tilfælde vejer kørestolen og personen langt mere end det, EU-direktivet går ud fra, og en kørestolsvægt på 85 kg er i mange situationer slet ikke tilstrækkeligt til at afgøre, om fastspændingsudstyret kan holde i en katastrofesituation".

Claus Dahl Pedersen, Dahl Engineering

 

Udgivet: 24-03-2009

Socialstyrelsen - Telefon: 72 42 37 00 - Email: info@socialstyrelsen.dk